Inspirisano delom “Faust”- Gete

December 8, 2007 tamaravalok

 

mace.jpg

 Pri stremljenju svom slepom, pravi covek sluti gde su za njega pravi puti

Kao sto Bog posmatra nas, tako i ja posmatram delo “Faust”. Sada sam ja Bog. Svemoguc, a tako nemocan da upravljam covekovim mislima, zeljama…

Gledam duboko u knjigu, naginjem se da vidim sto bolje. Vidim opustosenu livadu. Nigde nikog. Mutno mi je pred ocima. Stavljam naocare. Kako je moguce da sad vidim potpuno drugaciju sliku?

Vidim prostranu, zelenu livadu i na sred nje brizljivo ostavljeno belo mace, na neznom svilenom jastuku. Spava. Tako spokojno spava. Niotkud, pojavljuje se crno mace i svojim svetlucavim okicama pokazuje da zeli da pridje bezbriznom belom macetu i trgne ga iz najlepseg sna. Polako seta oko svilenog jastuka i svojom njuskicom pokusava da sazna nesto vise o ovom prizoru. Belo mace se iznenadno probudilo. Sada se samo gledaju. Oseti se strah i gnev. Crno mace podize svoju sapu i kandzom predje preko belog. Cuje se glasan mjauk i crno mace svojim ostrim zubicima iznenada pocne da vuce k sebi lep, svilen jastuk. Posmatram opasnu borbu izmedju ova dva stvorenja koja izgleda kao da traje vekovima. Pocinje da pada kisa. Ni to ih ne ometa u njihovoj zelji da osvoje, odnosno zadrze jastuk. Desio se veliki “bum” pri cemu su se oba maceta otkotrljala na suprotne strane posmatrajuci perje koje kao da pada s neba govoreci im da je sve gotovo, da jastuka nema vise kao da ga nikad nije ni bilo.

Nema vise sta da gledam na ovoj stranici. Okrecem list i citam: “Ne odvaja se na svetu dobro od zla, vec se covek kida izmedju dobra i zla”, a ispod toga slika. Crno mace, shvativsi besmisao svog postupka, pokunjeno odlazi. Ipak je shvatilo koji put je pravi. Neko bi rekao: prekasno. Ne, nikad nije prekasno…

 

Advertisements

Entry Filed under: Inspirisano delom "Faust" - Gete

One Comment Add your own

  • 1. Jelena  |  December 15, 2007 at 10:35 pm

    Sviđa mi se tvoj blog, pogotovu ova zadnja priča. Hvala što si posetila moj blog. Vidiš nisam ni znala da je Uzmi ili ostavi njihovo, nisam pisala ni o letećem startu, mada ovo sam radila samo za epos, teško da ću više išta menjati.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Pages

Categories

Calendar

December 2007
M T W T F S S
     
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Most Recent Posts

 
%d bloggers like this: